Hrvatski twirling savez osnovan je 5. 3. 2005. godine, ali povijest twirlinga u Hrvatskoj započinje 2000 godine. Twirling je  sportska disciplina, koja obuhvaća elemente ritmičke gimnastike na parteru, elemente različitih plesnih izražaja, te virtuoznost i akrobatiku rukovanja štapom. U početku se sa twirlingom bavila nekolicina  timova, ali  upornost i želja za napretkom okupila je veliki broj djevojčica i djevojaka i pokazala potrebu za  stvaranjem samostalnog Saveza. U Savez se postupno uključuju i dječaci, te Savez svojim radom  i uspjesima iz godine u godine pokazuje ozbiljnost pristupa i veliki entuzijazam mladih natjecateljica i natjecatelja.

 

Danas nacionalni savez okuplja oko 1000 članica u dobi od 7 do 27 godine, a sve su to odlične učenice i učenici osnovnih i srednjih škola, a neke od njih već i odlične studentice. Hrvatski Twirling savez je član europske i svjetske federacije WFNBTA, WBTF, IBTF i NBTA Europe i vrlo respektiran s obzirom na činjenicu da je mladi  član velike asocijacije. Organizator je međunarodnih otvorenih kupova, regionalnih natjecanja, kao i državnog te europskog prvenstva,  sudjeluje na svim evropskim i svjetskim natjecanjima, te kao najbolji promotor svoje zemlje pokazuje sportski duh i želju mladih za novim izazovima.

 

Svojim uspjesima, natjecatelji i natjecateljice Hrvatskog twirling saveza sada su u 10 vodećih zemalja u Europi, što je odličan uspjeh, obzirom na vrlo veliku konkurenciju izvan granice Hrvatske.